Kan du heller ikke sove?

raev

Sådan kan jeg huske, at en fra min folkeskole altid gik rundt og sagde ganske højt til de halvsovende elever i skolebussen på vej til skole. Det kunne de jo øjensynligt godt, men nok ikke efter han havde råbt ad dem! 😉

I nat kunne jeg ikke sove. Det sker ellers sjældent. Eller altså, jeg har nok næppe verdens bedste sovehjerte, men jeg plejer da at gå i seng henad 22.30 og vågner omkring kl. 7. Jeg er klart mere A- end B-menneske, og jeg har nogenlunde nemt ved at komme ud af sengen om morgenen – selvom min kæreste mener, at jeg ligner en vingeskudt ræv, når jeg sætter mig på kanten af sengen, haha. Jeg ser nok cirka ud som ræven på billedet! 😀

Nå, men i nat var altså en anden sag. Jeg vågnede kl. 4.30 og kunne absolut ikke falde i søvn igen. Jeg vendte og drejede mig, men lige lidt hjalp det. Prøvede endda mit normalt træfsikre trick med at forestille mig en tavle (altså ikke med kridt, det vil være for ubehageligt med lyden, nok nærmere en slags whitebard), hvor der bliver talt ned fra 100. Hvert tal bliver skrevet virkelig langsomt, og når jeg fokuserer på det, falder jeg næsten altid i søvn. Bare ikke i nat.

Så i dag har jeg været MEGA træt. Jeg spurgte mine kolleger, hvordan de da nogensinde har kunnet klare at få børn og dermed ingen søvn, og svaret var, at man vænner sig til det. Vildt!

Da jeg var hjemme hos min familie i sidste uge, så vi TV2s programserie om “De pressede danskere“, der ikke kunne sove. Det var egentlig ret tankevækkende. En skoleklasse forbedrede deres koncentrationsevne i en test med 40 % ved at sove mere og lægge mobiltelefonen væk en time før sengetid. Jeg er selv ret slem til at kigge på min telefon inden sengetid, og det er faktisk også det første, jeg gør, når jeg vågner. Måske er det på tide med telefonrestriktioner?

Det kunne egentlig være meget sjovt at høre om jeres sovevaner. Hvornår går I i seng? Hvornår står I op? Sover I godt? Let? Tungt? Måske kan jeg oven i købet holde mig vågen til at læse jeres svar, men jeg lover ikke noget! 😉

39 thoughts on “Kan du heller ikke sove?

 1. Min sovevaner ligner meget dine. Jeg sover nemt, men hvis jeg har problemer med at sove, så har jeg store problemer! :p Jeg har faktisk investeret i et vækkeur så jeg ikke skal bruge min mobil til at vække mig. Næste del af planen er at mobilen skal ligge langt fra min seng om natten. Den del af planen er ikke blevet igangsat endnu x)
  //Christine // http://www.sephei.dk

 2. Jeg synes det er et enormt spændende program, og har ofte studset over hvor forskellige sovemønstre folk i min omgangskreds har!
  Jeg selv går i seng ved 21-22 tiden og står op 5:30 for tiden, men det er kun på grund af arbejde. For tiden sover jeg ret tungt (håber ikke jeg jinxer det nu..), men mit arbejde er også meget fysisk, hvilket er meget anderledes end da jeg gik i gymnasiet.
  God aften!

 3. What, hvor er det mega sjovt det ræv-billede! Hahaha, jeg er flad af grin! Det er præcis sådan jeg har det, når min datter har holdt mig vågen, og jeg skal op og på arbejde.. Men som dine kolleger siger, så vænner man sig utroligt nok til mindre/ingen søvn. Simpelthen fordi man skal. Men sådan nogle små unger kører en godt træt, så det er nok mit bedste råd.. Men meget om ørene og mange spekulationer giver mig urolig søvn, så måske er det også tilfældet for dig? Håber du sover godt i nat:)

 4. Jeg er uden tvivl mest et B menneske. Vil helst sent i seng og sent op, dog har jeg ikke svært ved at komme op om morgenen. Jeg bruger altid lang tid på at falde i søvn, men hvis jeg skal op kl. 7 plejer jeg at gå i seng 22.30-23.
  For tiden er min kæreste gået i voldsomt snorke-mode! Og jeg hører alt! Mægtig dårlig kombi 😉 Det ødelægger lidt min søvn..

 5. Jeg går i seng ved 21-tiden, og står op 05.20. Jeg plejer at læse lidt inden jeg går i seng. Det virker rigtig godt ift. at komme lidt ned i gear, og jeg sover altid bedre efter at have læst i forhold til at have set noget tv inden. Meeeen nogle gange vil jeg hellere se tv inden jeg skal sove ligesom jeg lige nu slet ikke burde spise slik lige inden sengetid. Oh well..

 6. Jeg har et usædvanligt dårligt sovehjerte! Lige for tiden er det næsten svært for mig at vågne efter kl. 6.00 – også selvom jeg er træt. :) Det er faktisk pænt irriterende – så vær du bare glad for, at du kan sove til klokken 7.00 😀 Haha!

 7. Hej Sofie,

  Det er lidt vildt at læse dit blogindlæg i dag, fordi jeg vågnede præcis kl. 4.33 i nat og kunne heller ikke falde i søvn igen. Jeg plejer normalt også, at sove tungt og det er meget sjældent, at jeg vågner, før mit vækkeur ringer kl 7.00. Synes godt nok, at det er lidt crazy, at det samme skete for dig og så på samme tidspunkt endda! 😀

  • Der må have været noget i luften, for natten til i går, sov jeg virkelig også dårligt. Jeg syntes min kæreste snorkede helt vildt og blev nødt til at lægge mig ind på sofaen, hvor jeg heldigvis endte med at falde i søvn igen efter at have vendt og drejet mig et utal af gange. Så frustrerende.

 8. Ej hvor pudsigt, jeg har også sovet enormt dårligt natten til i dag!
  Normalt sover jeg nu meget godt, men synes de urolige nætter kommer meget i perioder – jeg har tænkt på at skrive de dage ned hvor jeg sover dårligt, for at se om der er en sammenhæng. Men generelt er jeg nok A 1/2-menneske 😉 Jeg bliver ret tidligt træt, men kan da godt sove til kl. 9.00

 9. Jeg har desværre et virkelig dårligt sove hjerte! For det første vågner jeg mange gange i løbet af natten og oftest så kan jeg efter at være vågnet et par gange ikke sove mere, så selvom jeg går i seng kl. 1 og rigtigt først skal op til 9, så er jeg tit vågen fra 4-5 stykker.

 10. Årh, det er bare det værste, når man ikke kan sove! Så kan man rigtig ligge der og være irriteret på sig selv… Det sker heldigvis ikke så tit for mig.
  Jeg tror, jeg har en ret atypisk døgnrytme ift. de fleste i min omgangskreds, da jeg oftest ligger i min seng før kl. 22 og sover før 22.30. Jeg står så også op kl. 5.30, så jeg kan have en lang, hyggelig morgen. Og nu har jeg lige startet løbesæsonen op igen, hvilket betyder at jeg skal til at stå op kl. 4.40 hver anden dag. I dag vågnede jeg faktisk helt af mig selv kl. 4.30 og var superfrisk, så det var nemt at komme ud på løbeturen for engang skyld. Det er ikke altid lige let på den tid af døgnet, når der er så mørkt 😀 Nå, jeg må hellere gå i seng 😉

 11. Min søvnrytme minder meget om din. Hvis jeg vågner tidligt (omkring kl 5) i en længere periode, så er det ofte tegn på, at jeg er stresset… Jeg har i de seneste måneder øvet mig på at læse en halv til en hel times tid, før jeg lægger mig til at sove. Er pt i gang med Eleanor & Park – en anbefalelsesværdig historie om young love 😉

 12. Jeg sov (så vidt jeg husker) helt uden problemer, indtil jeg fik børn. Synes, det var MEGAhårdt i starten, at en anden bestemte 100 % over min søvn, og det førte absurd nok til, at jeg begyndte at lide af søvnløshed. I hvert fald indtil jeg vænnede mig til at rave rundt om natten – hver nat i 6 år…

  Nu sover jeg igen. Undtagen når jeg er under pres – så sover jeg som dig: Jeg falder fint i søvn, men så vågner jeg lysvågen efter nogle timer og ligger lysvågen, mens tankerne kværner. Jeg gik engang hjælp af en søvncoach til at håndtere det – rådet var, at jeg skulle stå op og lave noget andet, når jeg alligevel ikke kan sove. Så det gør jeg i dag, når jeg kæmper mod søvnløsheden. Ofte hjælper det virkelig uendelig meget bare at flytte til et andet sted at sove (sofaen, børnenes værelse).

  Mht mobil/computerskærme før sengetid: der findes et lille program, der gør lyset mindre forstyrrende – få det her https://justgetflux.com/. Man skal desværre jailbreake sin iPhone for at få det på, men jeg har det installeret på min computer og bruger det typisk det sidste stykke tid, inden jeg går i seng.

 13. Allerførst: dejligt med dine tekster igen:)
  Dernæst: i seng kl22 i hverdage eller tidligere o op kl6. Er virkelig blevet A menneske her i de sene tyvere! :/

 14. Jeg har faktisk også selv tænkt over det med børn og (manglende) søvn! Well, I’ll cross that bridge when I come to it…
  Jeg har et job med skiftende arbeidstider og jeg lader, desværre, mine sengetider afgøre af mødetidspunkter næste dag. Tror nok det ville være meget sundere at gå i seng på samme tidspunkt hver dag, men-men…. Når jeg så ligger i min seng, så bruger jeg gerne MINDST en halv time på at vende og dreje mig mens tankerne flyver rundt i hovedet! Som du selv er inde på, så tror jeg faktisk at dette kunne blive forbedret væsentligt, hvis jeg droppede mine elektroniske devices en times tid før sengetid! Nå, når jeg så endelig er faldet i søvn så er jeg gerne holde jeg gerne tissepause en-to gange i løbet af natten (afhængig af mængden af te i løbet af aftenen).. Jeg skal gerne ha omkring 7 timers søvn for at fungere nogenlunde normalt næste dag! Jeg har dog fundet én vigtig faktor for min gode søvn: Jeg falder lynhurtigt i søvn og sover fantastisk, hvis jeg har dyrket noget motion sidst på eftermiddagen… SÅ…har jeg vist, med mit lange svar, gjort mit for at du sover godt, Sofie;-)

  P.S. Det er SÅ dejligt du er “tilbage” :-)

 15. Puha, jeg har vist de modsatte sovevaner – jeg går for det meste i seng mellem 00 og 01, og når jeg kan sove længe, sover jeg til alt mellem 10 og 14. Min roommate sagde i går, at han virkeligt misundte mit sovehjerte, fordi jeg kan sove igennem det meste – det er bare skideupraktisk, når verden er indrettet til at man skal i seng kl. 23 og op kl. 7-8 😛 Jeg ville ønske, at jeg kunne gå i seng til midnat, og stå op allersenest kl. 10 hver dag. Men jeg er bare alt for glad for at sove. Eller – jeg er uglad for at stå op.

 16. Jeg har den dårligste vane med ind i mellem at tage en god powernap slut på eftermiddagen. Som regel kun en halv time, men nogle gange er min dyne simpelthen for blød og ekstra rar, til at jeg kan forlade den. Træls, for det resulterer i, at jeg ikke altid kan falde i søvn, når jeg så virkelig skal.. Øv, men nogle gange kan en powernap virkelig gøre underværker. Kan du også finde på, at tage en halv time på øjet?
  Jeg må nok erkende, at jeg er et B-menneske, men hvor føler jeg mig bare frisk og frejdig, hvis jeg kommer op i nogenlunde tid og udnytter formiddagens gode timer. Det er nærmest en sejr 😉

 17. Jeg sover meget tungt. Jeg hører hverken larm fra underboen, tordenvejr, eller lign. Nogle gange er det lidt skræmmende, som fx når jeg ikke vågner ved, at der er fremmede folk i mit telt midt om natten på Roskilde Festival… Heldigvis ikke en skummel type! 😉 Men for det meste er jeg glad for at sove tungt.

 18. Jeg har et vanvittigt godt sovehjerte – når vi har lagt os i sengen og snakker, så snakker/snorker jeg mens jeg sover/er vågen! Jeg falder i søvn med det samme og kan derfor ofte have samtaler, hvor jeg snorker samtidig. Det er virkelig underligt. Min kæreste siger, at det længste han har talt er 20 sek. inden jeg faldt i søvn. Presset for ham, godt for mig :-) Er et A-menneske, springer glad og lykkelig ud af sengen.

  Vi går sent i seng, omkring 24-tiden, men når man sover med det samme, så er det ok. Står op kl. 6-6.30. Min far er den vildeste, han falder altid i søvn inden flyet letter og vågner når det lander. Så fandens effektivt, når man er en travlt forretningsmand 😛 !

  • Kære Sofie
   Jeg har aldrig skrevet en klmmentar til dine indlæg – måske har jeg ikke følt, at jeg har haft noget særligt vigtigt på hjerte, eller måske er jeg bare lidt genert. Nå, men jeg synes du fortjener et skulderklap, så det må du lige få!
   Jeg har fulgt med i snart to år – din blog var den første og i lang tid også den eneste jeg fulgte med på. Dine indlæg har altid været velformulerede og velreflekterede. Det er så fedt!
   Efter din pause lader det til, at du har fundet lysten frem igen (det er i al fald den vibe, jeg får fra dine indlæg), og det er så skønt at læse med igen!

   Med hensyn til indlæggets spørgsmål, så har jeg altid haft et godt sovehjerte, som dog er blevet lidt rustent på det seneste. Måske mobil-restriktioner er en god idé (skrev hun i iPhonens lys klokken lidt i 12… Ja, det burde jeg nok få!)

   God aften herfra!

 19. Åh det kender jeg godt, desværre. Min grund til søvnløshed og træthed er dog ganske klar: graviditet. Jeg sover omkring kl.22-22.30 og bruger min mobil inden da (burde stoppe) og vågner omkring 6.15 og kan ikke sove mere. Er lidt træt hver morgen for sover ikke tungt og hver vending kræver mentalt tilløb, da maven føles tuung. Og hvis junior ikke gider ligge på den side, jeg vælger at vende mig om på udløser det masser af små spark og så er det med at vende sig om igen igen, hvis altså man vil have ro 😀 Men den der med at droppe tlf før sengetid tror jeg er værd at prøve.

 20. Jeg sover altid uroligt, når der er fuldmåne. Det lyder ret hokus-pokus-agtigt, men den er god nok. Mon der er nogen, der ved, hvordan det hænger sammen?

  Ellers vil jeg gerne være bedre til at vågne at mig selv… men når jeg først er faldet i søvn, så er det lidt som om, at min krop bare elsker at sove og slet ikke vil stoppe igen. Uanset hvor tidligt jeg går i seng.

  Og god idé med mobilregler. Det tror jeg, at jeg vil prøve.

 21. Uha mit indre ur bliver først rigtig træt efter kl 24 – og så skal jeg jo lige gå med hunden og rydde lidt op og gøre mig selv sengeklar, og så bliver den ofte 1-1:30… Også selvom jeg ofte skal møde kl 8….og lige har tre børn jeg skal have afleveret inden…
  Jeg bander altid migselv langt væk når vækkeuret ringer kl 5:30, men er alligevel frisk så snart jeg står på gulvet ☺️
  Meeen kan da godt mærke at jo ældre jeg bliver jo sværere bliver det at bibeholde denne rytme… Måske jeg snart lærer at gå lidt tidligere i seng

 22. Jeg går som udgangspunkt også altid i seng ved 22.30-23 tiden og op omkring 6.30-7… Jeg falder næsten altid i søvn med det samme og vågner sjældent. Dog har jeg perioder (især op til en eksamen), hvor jeg slet ikke kan falde i søvn og jeg ligger og drejer mig i i hvert fald en time og tæller får osv. (uden nytte dog). Jeg SKAL have 8 timers søvn ellers fungerer jeg simpelthen ikke… Jeg lider dog også af meget tørre øjne, så jo mindre jeg sover, desto mere irriterende og tørre er de. Så det er ikke til så meget diskussion. Frygter derfor også at skulle have børn! Kan slet ikke bære tanken om ikke at få min nattesøvn :)

 23. Altså, mit sovehjerte er virkelig stort, og jeg ELSKER at sove – da jeg var lille sagde jeg altid, at det var det bedste tidspunkt på dagen – hah. Når jeg har det rigtig godt, så ligger jeg allerede putteklar klokken 22.00.. og den eneste grund til jeg vågner op om morgenen ved 06:00-07:00 er nok fordi, jeg er sulten.. sætter i hvert fald aldrig vækkeur (livet som studerende ;-))

  Derfor er det også dybt frustrerende, når jeg ind i mellem render ind i mine perioder, hvor jeg ikke kan sove, hvilket faktisk er forholdsvist ofte efterhånden! Jeg ligger i min seng og føler mig vældig træt, men kan bare ikke falde i søvn. Jeg har fundet ud af, at det ofte sker, fordi jeg ligger og glæder mig til næste dag. Det er næsten ligesom natten før ens fødselsdag, hvor jeg heller aldrig kan falde i søvn (jeg er 10 år indeni åbenbart).

 24. Help..I’m already tired because I imagine your whiteboard with slowly counting numbers…zZzzZzZ
  I sleep very well in my bed but when I have to sleep somewhere else I often have problems to fall asleep..Normally I got to bed between 22.00-0.00..

 25. På mit studiejob vil jeg gerne møde kl. 07.30, og det kræver at jeg står op kl. 05.50. Det holdt hårdt i løbet af efterår og vinter, puha det var mørkt når man stod op. Jeg har dog set lyset (høhø) med mit wake up light som jeg fik i julegave. Det er så rart at vågne til en “solopgang”, specielt når det er mørkt udenfor. Nu har det næsten ændret min søvnrytme så jeg går tidligere i seng, og står tidligere op, også de dage hvor jeg ikke skal på studiejob. Det kan klart anbefales :)
  Jeg tror, at jeg vil teste det med mobilen. Det lyder som en fin regel.
  God dag!

 26. Sjovt det med tavlen! Det har jeg aldrig hørt før :) Der findes nogle ret gode “guided meditation” på youtube, som podcast osv., og det har jeg brugt meget i perioder hvor jeg ikke har kunne sove. Lige nu er mit mønster dog ret godt, jeg drikker en kop kamille te og går i seng 21:30-22:00 og sovet ret hurtigt, og står så op igen kl 5:30, for at nå på arbejde til kl 7. Prøver lidt at vende mig til, at trække vejret lidt dybere inden sengetid og 10 minutters yogaøvelser inden sengetid gør også underværker!

 27. Jeg har de værste søvnvaner – eller, de er blevet bedre, men jeg er nok stadig B-menneske med kæmpe B. Plejer tidligst at gå i seng kl. 0.30 – og så sover jeg helst så længe, jeg kan… Ville ønske, jeg var bedre til at gå tidligt i seng og stå op om morgenen, men omvendt så føler jeg også bare, at jeg arbejder bedst om natten, hvor der er helt stille og roligt. Er dog blevet mere opmærksom på, hvor fornuftigt det egentlig ville være, at gå tidligere i seng… I gymnasiet var det helt hen i vejret, og tit fik jeg kun 3-4 timers søvn inden en hel skoledag. Set i bakspejlet kan det ikke rigtig anbefales. 😉

 28. Hvor er det et sjovt og fint spørgsmål at bringe op! Det er ikke fordi jeg har tænkt yderligere over andres sovevaner og -mønstre. Men det er skægt at læse! Og så er jeg meget (!) imponeret (/chokeret 😉 ) over hvor tidligt dine læsere går i seng! Så kan jeg da bedre forstå, at lejlighedsvinduerne ofte er mørke overfor 😀
  Jeg selv er et udpræget B-menneske. Eller… Allerhelst ville jeg gerne gå sent i seng og stå relativt tidligt op (ved 8-tiden); for at få mest muligt ud af dagen! Ofte (på hverdage) bliver den 24-01 (for sent!) så op ca. 7.30-8…. Må lære at gå tidligere i seng :)

 29. Jeg plejer at gå i seng ved en 21.30-22.00 tiden, og så står jeg op klokken 06.00. Jeg har fornylig fået et Wake-Up Light, der gradvist lyser mere og mere op, det er det bedste vækkeur nogensinde! Så rart bare at vågne fordi det bliver lysere, og ikke til en eller anden åndsvag alarm.
  Rart at du er tilbage 😀

 30. Jeg har et virkelig godt sovehjerte.. falder så hurtigt i søvn stort set hver aften – lægger mit hovede på puden og så vil jeg skyde på, at der går mellem 1-2 min til jeg sover :)

  På hverdage går jeg typisk i seng ved 23-tiden og står op ved 7-8 tiden alt efter om jeg skal på arbejde eller studie :)

  Har altid haft svært ved at svare på om jeg er a eller b-menneske…. er meget aftentræt og vil klart hellere tidligt i seng end sent i seng.. men jeg er heller ikke vild med at stå særlig tidligt op.. tror, at det helt perfekte for mig er at gå i seng ved 22.30-23 tiden og stå op ca. 8.30 :) Så må være en blanding af a og b :)

 31. Jeg er sovemenneske! Sover så meget jeg kan! Det ideele for mig er at gå i seng omkring kl. 22.30 og sove indtil kl .10… Det sker desværre kun et par gange om ugen.
  Ellers går jeg i seng omkring 22.30 og snoozer så længe jeg kan, inden jeg farer op kl. 08:40, for at nå på arbejde til kl. 09.00 (dejligt at bo 4 min. fra arbejdspladsen.) 😀

 32. Jeg er typen der altid kan sove. Jeg tager næsten altid en eftermiddagslur på 2 timer, og kan (helt seriøst) ikke holde mig vågen til længere end kl 23 om aftenen alligevel. Jeg kan altid sove, virkelig, dog ikke rigtigt sove længe mere( sagde en 17 årig, what?!) Men jeg kan sagtens ligge mig indover bordet inden skole, og lige snuppe en lur… Jeg er bare altid træt, sådan næsten ihvertfald 😉

 33. Hahaha det lyder kritisk 😉
  Jeg går normalt i seng omkring kl. 23 og vågner kl. 6. Jeg sover virkelig tungt og sætter derfor også 6 alarmer

 34. Jeg har normalt ikke problemer med at sove, men engang i mellem sker det alligevel. Så sætter jeg en guided meditation på. Finder dem bare på YouTube eller bruger en app. Det virker bare lidt bedre når det er nogen der beordrer mig til at slippe af på en eller anden måde…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>